Dom Zosi, Gdańsk

Tytuł obrazka
Lokalizacja
Gdańsk
Rok
2019
Funkcja
dom jednorodzinny
Status
w budowie
Inwestor
prywatny

Dom Zosi

Projekt zlokalizowany na jednym z gdańskich osiedli domów jednorodzinnych. Osiedle znacznie rozrosło się w latach 70, a zabudowa z nowych domów wymknęła się spod kontroli w zakresie ładu przestrzennego i estetyki. Projektowana forma staje w opozycji do zastanego otoczenia. Jest najniższą bryłą w otoczeniu.
Podziały stolarki okiennej nadają dynamiki, okna zlicowane z elewacją – nowoczesności.
Ogrodzenie jest kontynuacją ogrodzenia z sąsiedniej niezabudowanej działki. Pozostawiono istniejącą zieleń w postaci drzew owocowych.

Lokalizacja bryły na działce

Wjazd od strony południowej zdeterminował lokalizację bryły w głębi działki. Przedpole zasłonięto od strony ulicy kontenerem i wysokim ogrodzeniem drewnianym tak, aby wytworzyć strefę prywatną.

Tytuł obrazka
Tytuł obrazka
Tytuł obrazka

Funkcja

Dom posiada w jednej strefie wspólną jadalnię, pokój wypoczynkowy z tarasem wschodnim, kuchnię z tarasem zachodnim i wyjściem na podwórko południowe. Na parterze przechodnio zlokalizowano pokój rodzinny, wyższy od pozostałych pomieszczeń na parterze o 3 stopnie.
Na górne kondygnacje wchodzimy poprzez schody z zawiniętym siedziskiem, przynależnym do gościnnej strefy wypoczynkowej.
Światło na parterze ślizga się przez szczeliny w kuchni – okna zachodnie. Okna wschodnie w jadalni otwarte są maksymalnie szeroko panoramicznie na ogród. Pokój rodzinny dostępny tylko dla domowników, posiada obszerną bibliotekę, funkcję telewizyjną i miejsce zabaw rodzinnych. Na półpiętrze znajduje się gabinet z widokiem na zielony dach oranżerii. Górna kondygnacja to sypialnie.

Materiały wykończeniowe

Wnętrze zaprojektowane jest z naturalnych materiałów – strop typu Ackerman (pomarańczowa ceramika).
Podłoga – lastryko i sklejka.
Siedzisko – wykonane  z betonu architektonicznego, drewna, sklejki.
Tynk zewnętrzny w odcieniu gliny. Stary kontener jako składzik, oranżeria drewniana i mały las na środku działki – naturalny wyraz. Budynek wyposażony w żaluzje zewnętrzne chroniące przed słońcem. 


Tytuł obrazka
Tytuł obrazka
Tytuł obrazka
Tytuł obrazka
Tytuł obrazka
Tytuł obrazka
Tytuł obrazka
Tytuł obrazka
Tytuł obrazka
Tytuł obrazka
Tytuł obrazka
Tytuł obrazka

Autorzy:

IFA Kamil Domachowski

Zespół:

Kamil Domachowski
Karolina Wood
Maciej Busch
Adrianna Jemioł
Jakub Brzuchański

Zdjęcia:

kroniki.studio

Jesteśmy gotowi do współpracy

Proces tworzenia zaczynamy od rozmowy z inwestorem, poznania kontekstu przestrzeni, idei, pracy na makiecie, skończywszy na pracy przy komputerze, która jest ostatnim stadium projektowym.

Zapraszamy

IFA Group – Biuro Architektoniczne

Adres :

Sarnia 5 , 80-336 Gdańsk Zobacz lokalizację

Dane :

NIP 5922144514   |   REGON 222070017